Якщо ви любите каву і мрієте оптимізувати процес її приготування, варто задуматися над покупкою кавомашини. Подібний прилад також буде незамінним помічником в офісі, де часу на те, щоб зробити собі напій ще менше. Але тут же з'являється важливе питання: як вибрати кавомашину? На ринку представлена величезна кількість цієї побутової техніки. До того ж можна знайти кавомашини, які недосвідчені покупці часто приймають за більш дешеві варіанти кавоварок.

Кавоварка та кавомашина: у чому різниця, види кавомашин

Ці прилади відрізняються не тільки ціною. Головною відмінною рисою кавомашини є розширений функціонал. Також можна виділити наступні параметри:

В кавомашинах

процес приготування напоїв автоматизований - ваше втручання буде мінімальним!

В кавомашині

набагато більше готових рецептів - ви можете робити собі американо, еспресо, капучіно, лате й інші цікаві напої.

В кавомашинах

є можливість змінювати майже всі опції "під себе" - кількість цукру, води, молока.

Кавомашини

готують каву, пропускаючи через свіжомелені кавові зерна пар під тиском. Тому напій виходить ароматним і неймовірно смачним

А ось електрокавоварка володіє меншим функціоналом. Хоча такий прилад дешевше і не займає багато місця на кухні, ви не зможете приготувати за його допомогою всі улюблені напої. Також кавоварки можуть працювати тільки з меленою кавою, тому вам доведеться купувати тільки мелену каву в магазині або молоти вручну.

склянка з капучино в автоматичній вбудованій кавомашині Bosch

Види кавомашин для дому та офісу

Всі прилади, які допомагають приготувати каву, діляться на основні види:

  • автоматична кавомашина - наявність різних програм і рецептів, з боку власника не потрібен постійний контроль;
  • напівавтомат - відрізняються часткової оптимізацією процесу, можуть відміряти потрібну кількість рідини і відключиться, коли кава буде готовий.

Всі сучасні кавомашини можна розділити на два види по використовуваному капучинатору:

  • з автоматичним капучинатором;
  • з ручним (механічним) капучинатором.
капучино з капучинізатором

Капучинатором називають спеціальний механізм, який збиває вершки або молоко для створення густої і м'якої пінки. Якщо прилад оснащується автоматичним капучинатором, то останній, як правило, представляє з себе окрему ємність. Все що вам потрібно, це час від часу підливати туди свіже молоко. Все інше механізм зробить сам. Також можна знайти варіанти з відвідної трубкою, яку можна опускати в будь-яку ємність з молоком. Сучасні апарати навіть оснащені можливістю налаштовувати ступінь густоти пінки.

Ручний капучинатор виглядає як невелика металева трубка. З неї виходить під тиском пар. В окрему чашку потрібно налити досить жирне охолоджене молоко і підставити її під трубку. Роблячи кругові рухи і рухаючи чашку вгору-вниз, ви зможете збити молоко паром. Деякі кавомашини оснащуються спеціальними насадками (панарелло), які значно спрощують цей процес.

Незважаючи на те, який саме тип капучинатора ви виберете, існує ще й умовний розподіл по функціоналу. Більш доступні і прості варіанти оснащуються всього парою кнопок. Але якщо вам потрібні додаткові функції і приємні можливості, які значно спрощують процес приготування, тоді вам потрібна дорожча кухонна техніка.

Як обрати кавомашину: на які характеристики звертати увагу?

кухня з вбудовуваною автоматичною кавомашиною Bosch

Якщо ви купуєте кавомашину для офісу, варто звернути увагу на витривалі моделі, які оснащуються досить місткою ємністю для води і можуть приготувати одну порцію в лічені секунди. Непогано підбирати моделі з можливістю приготування відразу двох порцій за один раз.

Кавомашина для дома може бути більш компактною і простою. Важливим параметром є тиха робота, щоб ви не заважали іншим домочадцям. Якщо у вас люблять різні кавові напої, варто придивитися до моделей, які "вміють" готувати за індивідуальними рецептами.

Ріжкова побутова кавомашина підходить для тих, хто любить експериментувати з щільністю трамбування і помелом, а також не проти здивувати своїх близьких цікавими малюнками на пінці.

Капсульні моделі допомагають швидко приготувати улюблений напій. Більш дорогі варіанти навіть вміють робити пінку з молока.

Якщо ви любите міцну каву, варто придивитися до техніки з технологією Aroma DoubleShot. Завдяки їй ви отримаєте напій з подвоєною фортецею, насиченим смаком і без неприємного присмаку.

Сучасні "розумні" машини відрізняються наявністю енергозберігаючого режиму. Можна навіть виставляти таймер переходу в режим сну для автоматизації процесу.

Домашня кавомашина: типи і їх особливості

При виборі кавомашини необхідно ретельно вивчити існуючі типи і їх основні характеристики. На сьогоднішній день виробники пропонують кілька варіантів:

  • зернові;
  • капсульні;
  • краплинні;
  • ріжкові.

У всіх є свої переваги і недоліки.

кавові зерна для кавомашин Bosch

Зернові кавомашини

Головна особливість таких моделей в тому, що вони оснащуються вбудованою кавомолкою, яка ретельно перемелює кавові зерна перед варкою.

Практично всі моделі на ринку мають схожу конструкцію і складаються з наступних елементів:

  • резервуар для води з кришкою;
  • ємність для зерен;
  • сама кавомолка;
  • нагрівач;
  • датчик тиску.

Деякі моделі також оснащуються автоматичним капучинатором для збивання вершків або молока.

Зернові кавомашини створюють ароматну каву в автоматичному режимі, тому втручання людини необхідно мінімальне. Вам потрібно всього лише вибрати програму і натиснути відповідну кнопку. Є у зернових кавоварок й інші переваги:

  • зварена кави відрізняється високою якістю;
  • за допомогою апарату можна готувати різні кавові напої, кип'ятити молоко або робити молочний коктейль;
  • можна комбінувати різні сорти кави, щоб отримати неймовірний смак і аромат;
  • еспресо готується максимально швидко;
  • можна додавати свої рецепти напоїв;
  • зерна подрібнюються відразу ж перед варінням, тому смак напою виходить сильним;
  • можна налаштовувати обсяг порції і міцність напою за індивідуальними побажаннями;
  • додаткові функції спрощують приготування.

Вибираючи для оселі зернову кавомашину, обов'язково звертайте увагу на потужність, надійність і безпеку котла. Якщо ви або члени вашої родини любите капучино, варто подумати про модель з автоматичним капучинатором. Саме зернові моделі найчастіше купують в офіси.

Основна відмінність подібної моделі в тому, що для приготування різних кавових напоїв потрібно купувати спеціальні капсули з інгредієнтами для них. Вони поміщаються всередину апарату, після чого проколюються. В отвір починає надходити гаряча вода. Капсульна кавомашина настільна відрізняється наступними плюсами:

  • капсули мають герметичну упаковку, тому аромат кавових зерен залишається на довгий час;
  • всі інгредієнти в капсулах ідеально розраховані для приготування ідеального напою;
  • не потребують ретельному догляді, потрібно всього лише очищати зливну грати і піддон кожен раз після приготування кави.

Капсульна кавоварка ідеально підходить тим, хто любить пробувати щось нове, але не хоче витрачати час на вивчення рецепта і його підготовку. До того ж вони не займають багато місця на кухні, тому добре впишуться в маленьку квартиру.

Крапельна кавомашина підходить для тих, хто обожнює американо і насичений аромат цього напою. Така кухонна техніка відрізняється невеликими розмірами, тому не буде займати багато місця. Її конструкція досить проста: ємність для води (куди потрібно доливати необхідну кількість рідини) і фільтр (куди насипається мелена кава). Коли вода нагрівається, то перетворюється на пару. Потім він конденсується і у вигляді крапель стікає по стінках в фільтр. Проходить через мелену каву, забираючи його аромат і основні смакові якості.

Основні переваги крапельних моделей:

  • доглядати і використовувати дуже легко;
  • бюджетна вартість;
  • багато моделей дозволяють готувати відразу декілька порцій;
  • є підігрів, щоб приготувати каву і пити його протягом дня.

Рожкові кавомашини

Назва кавоварка отримала завдяки особливій деталі, куди потрібно насипати мелену каву. Фільтротриматель має зручну ручку, яку часто називають ріжком. Найнадійнішими і довговічними вважаються ріжки зі сталі. Такі моделі вибирають ті, хто хоче насолодитися вишуканим і ароматним напоєм, а також любить експериментувати з пропорціями. Їх часто купують для кафе і ресторанів, де важливі якість кави, його міцність і смак.

Головні переваги комбінованих кавоварок:

  • висока якість і довговічність;
  • можливість готувати різні напої, виходячи з індивідуальних побажань;
  • ідеальний варіант для приготування еспрессо.

Вибираючи такий прилад, необхідно звертати увагу на ступінь тиску. Якщо апарат може розвивати тиск в 15 Бар, то напої будуть готуватися дуже швидко.

Варто розуміти, що за додаткові функції доведеться доплачувати. Тому, якщо вам потрібно всього лише кожен день варити смачну каву, можна зупинити свій вибір на найпростішою і бюджетної моделі.