Миття посуду може забирати зовсім небагато часу і сил. Але також важливо, щоб при цьому не постраждала якість, адже від чистоти посуду залежить і наше здоров'я. Якщо вміло організувати цей процес, він завжди буде легким та якісним, як при ручному митті, так і в посудомийній машині.
Спочатку підготуйте простір і необхідні засоби.
Якщо ви збираєтесь мити посуд руками, приготуйте місце для намилених предметів і для сушіння. Розкладати вимитий посуд можна на чистий рушник, спеціальну сушарку або килимок. Головне, щоб на них не потрапляла піна.
Дістаньте чисті губки, щітки, йоржики, засіб для миття, рукавички для захисту шкіри рук. Для зручності можна надягти фартух.
Порядок дій для миття вручну:
- Посортуйте все по типу, розміру і матеріалу – окремо чашки, столові прилади, тарілки, скляні та порцелянові келихи, каструлі і сковорідки. Так вам буде зручніше їх мити і розкладати.
- Очистіть тарілки від залишків їжі у відро для сміття, щоб не забивалася раковина.
- Якщо брудного посуду багато, зручніше набрати воду в раковину або велику миску і додати миючий засіб. Попередньо ретельно вимийте раковину. Якщо миєте під краном, миючий засіб наносьте відразу на губку.
- Починати мити краще з найменш забруднених предметів – ножів та склянок, потім чашки і тарілки. Намилюйте і відкладайте в сторону.
- Сковороди і каструлі мийте в останню чергу і при необхідності замочіть на ніч з миючим засобом в гарячій воді – вона краще розчиняє жир.
- Обполосніть по черзі кожен предмет, ретельно змиваючи піну.
- На завершення викладіть посуд на сушарку або витріть насухо рушником. Важливо прибирати його в шафи повністю сухим.
Як мити посуд з різних матеріалів?
Для миття скляних і фарфорових виробів розчиніть в літрі прохолодної води половину столової ложки солі та оцту. Тоді на них не залишиться мутної плівки. Вироби із кришталю мийте в теплій воді, а потім сполосніть легким розчином солі, щоб додати блиск.
Столові прибори можна чистити зубним порошком, навіть від стійкого нальоту. Обполіскуйте проточною водою.
Глиняний посуд потрібно мити теплою водою. Глина вбирає хімічні речовини, тому використовувати миючі засоби не можна. Для очищення від забруднень можна додати в глиняний виріб воду з содою або оцтом і трохи підігріти. Або використовуйте мило без ароматизаторів.
Посуд з кераміки мийте в гарячій воді, а чистити можна содою. У гарячій воді також миють вироби із заліза, алюмінію, чавуну і емальовані.
При митті виробів з усіх цих матеріалів (крім заліза) не можна використовувати абразивні мочалки або жорсткі щітки, вони можуть їх пошкодити.
Підбираємо додаткові засоби для миття
Щоб якісно мити посуд вибирайте ефективні засоби.
Губки бажано вибирати з натуральних та безпечних матеріалів, які краще дезінфікуються – целюлози, бамбука, волокон джуту, антибактеріального полімеру. У дрібнопористих поролонових губах навпаки створюється сприятливе середовище для розмноження бактерій.
Всі губки, мочалки і щітки потрібно ретельно мити і висушувати після використання та часто міняти, щоб не розводити в них шкідливі мікроорганізми.
Побутову хімію краще вибирати по ефективності та безпечності. Засіб для миття має добре пінитись і змивати жир, як в гарячій, так і холодній воді, швидко розчиняти сильний бруд. Буде плюсом, якщо він не сушить руки і витрачається економно.
Звертайте увагу на склад засобів для миття, щоб шкідливі речовини в них були в мінімальній кількості або зовсім відсутні. Найнебезпечніші інгредієнти – аніонні, катіонні і амфолітні ПАРи (поверхнево-активні речовини), хлор, фосфати, триклозан, луги, штучні барвники та ароматизатори. Зазвичай вони не входять до складу органічних миючих засобів.
Як видалити складні забруднення?
Відмити посуд із застиглими залишками жирної їжі допоможе звичайна сіль, якою потрібно протерти забруднену ділянку.
Пригорілу їжу можна видалити за допомогою соди й оцту (змішуються по 2-3 столових ложки на кілька склянок води). Налийте в посуд такий розчин і залиште на кілька годин, а потім помийте за допомогою щітки.
Щоб прибрати чайний або кавовий наліт, залиште в заварнику на ніч розчин соди (чайна ложка на склянку води). Вранці залишиться тільки промити миючим засобом.
Миття посуду в посудомийних машинах
Цей спосіб вимагає мінімум зусиль і заощадить час, однак важливо врахувати кілька нюансів. Головне завдання – правильно розкласти посуд. У великий відсік складайте об’ємний посуд, каструлі, миски і тарілки, в верхній – чашки і стакани. Для столових приладів зазвичай є спеціальні відсіки.
Ставте посуд догори дном, щоб вода і миючий засіб могли з неї стікати. І не складайте предмети щільно один на одного, інакше їх буде важко промити. Вам залишиться тільки залити спеціальний миючий засіб, вибрати відповідний режим і температуру води. За допомогою функції сушки машина навіть сама все висушить.
Переваги миття в посудомийних машинах:
- економія води – в порівнянні з ручним миттям однакового обсягу посуду, посудомийка витратить в 4 рази менше води, до того ж вона використовує тільки холодну воду;
- можливість підібрати температурний режим, який знищить будь-які забруднення і бактерії;
- делікатне очищення без тертя і використання абразивних губок і засобів захищає поверхню посуду від появи мікроподряпин;
- ви витратите на миття мінімальну кількість часу і зусиль – для підготовки й завантаження машини;
- якість миття в посудомийних машинах набагато вище в порівнянні з ручним.
З цими простими рекомендаціями миття посуду буде необтяжливим і завжди з блискучим результатом.
Хочете обрати ідеальну посудомийну машину?
Скористайтеся нашим онлайн-асистентом з вибору посудомийної машини. Дайте відповідь на декілька запитань, і ми підберемо вам ідеальну модель посудомийної машини.
Обрати посудомийку