Всі знають, що чайник та інший посуд потрібно регулярно чистити від накипу. Чому це так важливо? Річ у тому, що нашарування хімічних компонентів в процесі нагрівання виділяють речовини, які шкодять здоров'ю людини. А також наліт скорочує термін служби побутової техніки та псує смак води, чаю та напоїв, в які її додають. Тому рекомендуємо взяти на озброєння ефективні та надійні способи очищення від накипу.
Чому з'являється накип і його вплив на якість води
Накип на внутрішніх стінках чайника утворюється в процесі нагрівання й подальшого випаровування води. Наліт являє собою жовтувато-білі нашарування солей і металевих речовин, які містяться у воді: карбонату кальцію та магнію, бікарбонату.
Утворення нашарувань відбувається за рахунок хімічного складу води та її жорсткості, яка формується в ґрунтових і артезіанських підземних джерелах. Підвищені значення жорсткості негативно позначаються на роботі нагрівальних приладів, смакових якостях води й стані шкіри людини.
Швидкість утворення накипу залежить від таких факторів, як жорсткість і якість води (наявність сторонніх домішок), частота експлуатації техніки та вид матеріалів, з яких виготовлені нагрівальний елемент і чайник.
Негативні наслідки накипу різноманітні:
- термін служби чайника, покритого нальотом, значно скорочується, з якого б матеріалу він не був виготовлений;
- електрочайники через накип виходять з ладу;
- сповільнюється процес кип'ятіння й нагрівання води, що збільшує витрату електроенергії;
- в процесі нагрівання води починають виділятися шкідливі метали, які негативно відбиваються на роботі нирок і видільної системи людини.
Тому необхідно проводити регулярне чищення посуду, щоб мінімізувати шкоду хімічних відкладень на здоров'я людини.
Електрочайники Bosch
Електрочайники Bosch - чудовий початок дня з чашечкою духмяного чаю! В асортименті Bosch є електрочайники об’ємом від 1,5 до 1,7 л - і всі вони мають знімний фільтр від накипу та зручну шкалу наповнення. Прилади оснащені функціями захисту від перегрівання та блокування увімкнення без води. Залежно від моделі прилада є такі функції: 7 температурних режимів, сенсорний дисплей з налаштуванням параметрів на базовій підставці, функція підтримання температури протягом 30 хвилин, акустичний сигнал досягнення заданої температури, можливість закип'ятити одну чашку води (300 мл).
Як прибрати накип з чайника
Накип утворюється в будь-яких видах посуду: електричному, металевому, емальованому чайнику. У простій посуді відкладення з'являються на стінках і днищі, а в електронному варіанті техніки – на поверхні нагрівального елементу, спіралі. Для зниження швидкості появи осаду жорстку воду пом'якшують шляхом використання фільтруючих пристроїв.
Існує безліч способів, які допомагають усунути наліт в чайнику. Незалежно від обраного методу, після проведеної процедури в обов'язковому порядку необхідно закип'ятити воду в чайнику 1-2 рази. Кип'ятіння слід проводити для того, щоб залишки використовуваного засобу були повністю вилучені та не потрапили в організм. Інакше шкідливі кислоти можуть викликати отруєння або інші порушення в роботі травної системи.
Як почистити чайник підручними засобами, потрібно знати кожній господині. Підбирати способи потрібно обов'язково під тип чайника. Є засоби, які призначені тільки для електрочайників, інші тільки для емальованих і металевих.
Почнемо зі способів очищення, які підходять для різних видів чайників, в тому числі й електрочайників з пластмаси.
Чистка оцтовою есенцією
Цей метод є найпростішим, найбільш поширеним і якісним, оскільки для його виконання не потрібні хімічні засоби, що завдають шкоди здоров'ю. Для повноцінної чистки слід взяти 100 мл харчового оцту й розвести його в 1 л води. Отримана суміш заливається в ємність і відправляється на вогонь до закипання. В процесі нагрівання розчину починається процес відшарування накипу. Якщо після закипання на стінках і дні залишиться білий шар, процедура проводиться знову протягом 10-15 хвилин. Після повторних маніпуляцій посуд добре відмивається, видаляються залишки відкладень.
Однак оцтом не рекомендується очищати електрочайники, які давно експлуатуються та мають запущений наліт на спіралі. Також при заливанні оцтової рідини в електрочайник може початися незворотний процес плавлення матеріалу, тому оцет забороняється використовувати для очищення електричної техніки з пластику. Проте, новий електрочайник і тонкий наліт можна чистити слабким оцтовим розчином.
Чистка чайника з пластмаси лимонкою
Для пластмасових електрочайників, які неможливо чистити оцтовим розчином, підійде лимонна кислота. Почистити чайник лимонною кислотою так само просто, як і оцтом:
1. Береться 1-2 пачки лимонки.
2. Суха суміш засипається в 1 л води.
3. Інгредієнти ретельно перемішуються.
4. Розчин заливається в посуд і нагрівається до температури 100 °С.
Після даних маніпуляцій поверхня пластика стане чистою, а відкладення легко відшаруються. Буде потрібно ще раз промити пристрій чистою водою і прокип'ятити «вхолосту».
Цей спосіб кип'ятіння застосовується в крайніх заходах, коли потрібно усунути товстий шар білого нальоту. Для того щоб не допустити цього, рекомендується періодично чистити поверхню лимонною кислотою для профілактики. Для цього лимонку достатньо розчинити у звичайній воді, залити в чайник і залишити на кілька годин.
Очищення содою
Цей спосіб не агресивний, тому підійде для будь-яких чайників. Ємність заповнюється водою, в неї засипається 1 столова ложка содової суміші та ставиться на вогонь до кипіння. Коли розчин закипить, залишаємо його на півгодини, збавляючи вогонь. Чайник промивається і заливається чистою водою, яка кип'ятиться ще раз без розчину.
Спеціальні хімічні засоби
Очистити накип можна і за допомогою спеціальних фірмових засобів для видалення накипу від виробника побутової техніки або ж інших. В цілому процедура аналогічна – сухі компоненти засипаються в чайник, заливаються водою та доводяться до кипіння. Після чого залишається помити ємність гарячою водою й кілька разів прокип'ятити чисту воду.
Цей засіб можливо використовувати для пластмасових, металевих і скляних електрочайників, а для емальованих категорично протипоказано.
Видалення накипу консервованим розсолом
Якщо під руками не виявиться вищезазначених засобів, можна заглянути в підвал і дістати банку солоних огірків або помідорів. Розсіл, в якому вони консервуються, стане відмінним варіантом для чищення чайників, адже до його складу входить лимонна кислота. Процедура чищення полягає в наступному: розсіл заливається в посудину, кип'ятиться, виливається, після чого чайник легко відмивається. Розсіл з-під огірків може впоратися і з іржею.
Очищення газованими напоями
Для цього можна використовувати один з видів газованих напоїв: «Sprite», «Fanta» або «Coca-Cola». Газована вода здатна ефективно видалити не тільки накип, але й іржу, і залишки гару. Метод підійде для електрочайників або звичайних з нержавіючої сталі.
Перед чищенням необхідно відкрити кришку пляшки і залишити у відкритому вигляді на деякий час. Коли всі бульбашки газу зникнуть, напій заливається в посудину і нагрівається до закипання. Після кипіння внутрішні поверхні чайнику ретельно відмиваються.
Очищення металевих і емальованих чайників
Ці способи небажані для електричних приладів, але вони більш прийнятні для посуду з емалі та металу.
Використання очисток
Даний метод підійде для видалення невеликого шару накипу з поверхні емальованих і металевих приладів. Спочатку беруться картопляні шкурки та гарненько промиваються від сторонніх забруднень (піску, бруду). Потім очистки складаються в чайник, заливаються звичайною водою й доводяться до кипіння. Після закипання вміст остигає протягом 1-2 години. Після закінчення часу посуд промивається. Для видалення легкого нальоту можна використовувати фруктові очистки (грушеві, яблучні).
Очищення запущених поверхонь
В особливо важких випадках, коли очистити внутрішні стінки приладу неможливо звичайними засобами, застосовується досить отруйна суміш, що складається з лимонки, оцту та соди. Для отримання бажаного ефекту необхідно слідувати наступній інструкції:
- У чайник заливається вода.
- Додається 1 столова ложка харчового содового порошку.
- Отриманий розчин доводиться до кипіння, вода зливається.
- Потім заливаємо водою 1 столову ложку лимонки.
- Знову розчин кип'ятиться на повільному вогні протягом 30 хвилин.
- Суміш зливається, заливається нова вода та половина склянки оцтової есенції.
- Розчин кип'ятиться півгодини.
Якщо після даних маніпуляцій залишається кірка нальоту, її можна легко видалити звичайною кухонною губкою, оскільки вона стає рихлою.
Способи профілактики утворення накипу
Щоб продовжити термін служби чайника, а також пити напої без сторонніх домішок, рекомендується використовувати засоби для видалення накипу для періодичної профілактики.
Загальні рекомендації:
1. Робіть чистку нагрівального приладу регулярно – 1-2 рази на місяць. У профілактичних цілях можна використовувати такі засоби, як очистки фруктів і розсіл.
2. Якщо наліт утворюється швидко, краще очищати тонкий шар осаду частіше, адже товсті шари буде важче видалити.
3. Вибирайте спосіб очищення, відповідний до матеріалу чайника;
4. Кип'ятити воду слід тільки після фільтрування, оскільки сучасні фільтри здатні збирати шкідливі домішки, знижувати показник жорсткості води.
5. Залишки води, яка залишається на дні посудини, краще виливати. А ємність рекомендується щодня обполіскувати перед тим, як наповнити новою рідиною та промивати губкою.
Головне пам'ятайте, що регулярне чищення стінок і днища чайника буде не тільки зберігати смакові якості води, а й захистить ваше здоров'я.