Звичайний посуд для індукційної плити не підходить. У нього має бути феромагнітне рівне й плоске дно. Побутує думка, що будь-яка каструля чи сковорідка, до дна якої пристає магнітик з холодильника, підходить для готування на індукційній варильній поверхні. Однак вміст феромагнітного металу в дні такого посуду може бути недостатнім, магніт пристане, але не надто міцно або неоднаково в різних точках – відповідно, таким і буде індукційне нагрівання.
Тому для ефективної роботи індукції потрібен посуд, що має маркування придатності для готування на склокерамічній індукційній поверхні. Такий посуд має дно із якісного феромагнітного металу правильної товщини, а також оптимальну вагу для максимально комфортного та ефективного використання.
Принцип дії індукційної плити полягає в створенні магнітного поля, коли через її індукційні котушки проходить електрика. Під дією магнітного поля нагрівається вміст посудини. Якщо поставити на це ж місце каструлю чи сковорідку з неферомагнітним дном, вона лишатиметься холодною. До того ж певні індукційні поверхні оснащені дуже помічним сенсором смаження, який працює зі спеціальною сковородою та має низку переваг автоматичного контролю температури.